– GRATIS POŠTNINA NAD 40€ –

ZdravjeKrčne žile na nogah

Krčne žile na nogah

Krčne žile na nogah so modrikaste, nabrekle, vijugaste ali zasukane vene. Tiste, ki se nahajajo v koži so na pogled podobne pajkovim mrežam in jih zato imenujemo pajkaste vene. Vene, ki pa se nahajajo globlje, med mišicami, pa so lahko vidne kot izbočeni temni trakovi pod kožo. Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč in na notranji strani nog. Veliko pogosteje se pojavljajo pri ženskah kot pri moških in so deloma tudi dedne. Za preventivo se lahko uporabljajo prehranski dodatki, dieta in kreme za krčne žile.

Kako in zakaj nastanejo krčne žile?

Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk ali žilnih sten. V notranjosti ven se na stene ven veča pritisk, kar povzroča, da se vene čezmerno raztegujejo in vijugajo. Venske zaklopke tako ne morejo več opravljati svojega dela, zato kri zastaja v venah najpogosteje prav na nogah.

Za nastanek krčnih žil na nogah je veliko dejavnikov tveganja. Lahko nastanejo zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in sten. Za njihov nastanek pa dodatno vplivajo debelost, premalo gibanja in športne aktivnosti, nenehno stanje ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in nezdrav življenjski slog ter razvade, ki sodijo zraven, kot so: kava, kajenje, alkohol. Krčne žile se pogosto pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb, ki širijo stene žil, in pritiska ploda na vene v medenici, kar ovira pretok krvi proti srcu.

a

Preventive proti krčnih žil

Za obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek krčnih žil in s tem za lajšanje težav povezanih s krčnimi žilami in za preprečevanje dodatnih zapletov lahko naredite veliko sami. Če na primer med delom dolgo stojite ali sedite, se vmes večkrat sprehodite ali razgibajte stopala. S aerobnim vajami, kot so hoja in tek spodbudite pretok krvi proti srcu. Priporočamo tudi polurni dnevni počitek z nogami dvignjenimi nad ravnjo srca. Če vam noge zatekajo, si tudi ponoči podložite noge. Poskusite se znebiti odvečnih kilogramov, ki dodatno obremenjujejo noge. 

Izogibajte se kajenju in alkoholu. Noge si večkrat dnevno od gležnjev proti kolenom tuširajte z mrzlo vodo, da krepite vene in zmanjšate morebitno oteklino. Izogibajte se sončenju, vročim kopelim, savnam in grelnim blazinam, saj toplota dodatno razširi žile. Ne nosite pretesnih nogavic, preozkih hlač in pasov, ki ovirajo pretok krvi.

Kako si lahko pomagate sami?

Izbirate lahko med zdravili za krepitev sten žilja, zdravili naravnega izvora za zunanjo uporabo, kozmetičnimi izdelki, kot so kreme in kopeli za noge. Redno nošenje kakovostnih preventivnih kompresijskih nogavic prepreči zastajanje krvi, otekanje nog, zmanjša bolečino in nudi mikromasažo nog.

Med zdravila za krepitev sten žilja sodita diosmin in hesperidin. To sta flavonoida, ki izboljšujeta tonus ven, pospešujeta vensko in limfno drenažo, zmanjšata edeme ter delujeta protivnetno.

Zdravila naravnega izvora vsebujejo ekstrakt semen divjega kostanja escin. Escin deluje na tonus ven, zmanjša prepustnost in krhkost kapilar, s tem pa manjša otekanje, bolečine v nogah in srbenje. Ekstrakt divjega kostanja je na voljo v obliki tablet ali gela. Priporočljiva je sočasna uporaba tablet in gela z escinom, ki ga ne vtiramo v kožo, temveč  nanesemo gel od gležnja proti kolenom in pustimo, da se posuši.

 

Preventivne kompresijske nogavice nogo stisnejo od zunaj in tako zmanjšajo pritisk v žilnem sistemu ter izboljšajo prekrvitev. Izbirate lahko med različnimi barvami in modeli: dokolenke, samostoječe nogavice, hlačne nogavice, hlačne nogavice za nosečnice, dokolenke za moške. Nošenje kompresijskih nogavic se priporoča vsem, ki opravljajo stoječe ali sedeče delo, so gensko nagnjeni h kronični bolezni ven, imajo prekomerno telesno težo, nosečnicam in starejšim osebam. Za pravilni izbor velikosti dokolenk sta pomembna predvsem številka noge in obseg gležnja, za hlačne nogavice pa tudi teža in konfekcijska številka. Preventivne kompresijske nogavice lahko uporabljate v kombinaciji z vsemi zgoraj naštetimi načini samozdravljenja, saj tako povečate učinkovitost preprečevanja težav povezanih s krčnimi žilami.

X